Dajte si ovocnú šťavu a buďte raw: vitariánov pribúda!

Nevaria, nepečú a nezjedia nič, čo prešlo tepelnou úpravou nad 45 °C. Vitariánov je čím ďalej viac a ich jedálniček je všetko, len nie nudný. Obsahuje totiž hromadu ovocia a zeleniny vo všetkých možných podobách.

Vitariáni vyznávajú stravovací smer nazývaný vitariánstvo. Možno ste už ale počuli o prirodzenej, surovej, raw strave. Všetky termíny pritom označujú rovnaké presvedčenie – suroviny, ktoré prešli tepelnou úpravou cez 45 °C, sú „mŕtve“.

Odborníci sú voči takýmto tvrdeniam síce trochu skeptickí, ale pripúšťajú, že tepelnou úpravou sa mení štruktúra potravín a dochádza k strate živín.

Raw strava je teda nielen zdravšia, ale získate z nej aj viac energie. Ostatne skúste malý test – pite týždeň miesto rannej kávy čerstvo vytlačenú pomarančovú šťavu a uvidíte, že vás nabudí viac.

Ako sa „varí“ bez sporáka

Ak si teraz kladiete otázku, čo vlastne vitariáni jedia, možno vás prekvapí, aké široké možnosti ovocie, zelenina, orechy, semienka a obilniny ponúkajú. Mnoho vitariánov si navyše pripravuje aj surové mäso, vajcia, nepasterizované mlieko a med.

Spája ich to, že na prípravu nepotrebujú sporák ani rúru. Miesto týchto dvoch pomocníkov ale využívajú mnoho iných:

  • Sušička – neslúži len na sušenie ovocia a zeleniny, ale aj na prípravu špeciálnych krekrov a sušienok.
  • Mixér – okrem smoothie si v ňom vitariáni pripravujú aj polievky a rôzne dipy.
  • Odšťavovač – ovocné a zeleninové šťavy, tvoria základ raw pitného režimu.
  • Robot – uľahčí prípravu špeciálnych ciest, alebo zeleniny na šaláty.
  • Špiralizér – tento prístroj pomáha s výrobou ovocných a zeleninových rezancov.
  • Klíčidlá – dôležitou zložkou živého jedálnička sú naklíčené semená a obilniny. Dajú sa síce klíčiť aj v normálnej miske, v takom prípade ich ale musíte takmer neustále sledovať.

Keby mal vitarián vyskladať týchto šesť prístrojov na kuchynskú linku, asi by tam nezostalo miesto ani na lopár. Našťastie môže minimálne tri prístroje nahradiť jedným.

Kvalitný odšťavovač ušetrí čas aj miesto

Doby, kedy odšťavovače vedeli iba odšťavovať, sú už dávno preč. Dnes existujú také, ktoré okrem štiav pripravia aj pyré, orechové maslá, sorbety a napríklad aj mandľové mlieko. Multifunkčnosti, ale rozhodne neustupuje kvalita výslednej šťavy.

Napríklad šnekový odšťavovač od firmy Sana, zvládne odšťaviť všetko vrátane koreňovej zeleniny a ríbezlí. Pri dennom použití tiež iste príde vhod, funkcia jednoduchého umývania. Prístroj je počas minúty úplne čistý a pripravený na ďalšie úlohy.

About the author