Vegan vs whey(srvatka) protein

Bielkoviny sú rozhodujúce v každej strave, ale vedeli ste, že typ bielkovín je rozhodujúci pre dosiahnutie vašich cieľov v oblasti zdravia? Existujú doslova stovky proteínových práškov, z ktorých si môžete vybrať. Ako ale viete, ktoré z nich sú pre vás tie najlepšie? Pre lepšie pochopenie, rozdelíme druhy bielkovinových práškov do dvoch kategórií: srvátky a rastlinné.

Oba majú svoje výhody a nevýhody, ale jeden bude stále tou lepšou voľbou v závislosti od vás a vašich potrieb. Keď hovoríme o rôznych proteínoch, sú zvyčajne pomenované podľa toho, zkadiaľ pochádza bielkovina.

Hovorí sa, že existuje veľa rôznych zdrojov rastlinných bielkovín ako hrach, ryža konope či slnečnica. Každý proteín z týchto rastlín je jedinečný a dodá vášmu telu rôzne živiny, ktoré môžu pomôcť pri rôznych veciach.  Srvátkový proteín je jeden z dvoch hlavných, ktoré pochádzajú z mlieka (druhý je kazeín).  Viete, že tekutina, ktorá pláva na jogurte po jeho otvorení je srvátka?

Proteíny na báze rastlín sú dokonalým riešením pre všetkých, ktorí čelia tráviacim problémom. Obsahujú vlákninu a tráviace enzýmy, ktoré uľahčujú trávenie a vstrebávanie, takže váš žalúdok je uvoľnený a spokojný.  Väčšina rastlinných bielkovín je tiež hypoalergénna, čo znamená, že je veľmi nepravdepodobné, že vaše telo bude na ne reagovať. Keďže srvátkový proteín pochádza z mlieka, obsahuje laktózu, ktorá je molekulou mliečneho cukru. V našom tenkom čreve vytvárame tráviaci enzým nazývaný laktáza, ktorý rozkladá molekulu mliečneho cukru, aby bol ľahšie tráviteľný.  Ale je tu problém. Keď človek starne, vylučuje  menej laktázy. To znemožňuje nášmu telu tráviť laktózu, čo spôsobuje bolesť brucha a plynatosť. Ľudia sú jednoducho netolerantní alebo alergickí na laktózu.Ak preferujete bezstarostnú voľbu, o ktorej viete, že vám neprinesie ťažkosti s  bruchom, vegan proteín je cestou, ktorou sa vybrať.

Voľbou môže byť aj prášok z rady Super Elixir, ktorý je na rastlinnej báze a podporuje fungovanie metabolizmu. Concept Clinic prichádza aj s prírodnou kozmetikou a inými multivitamínmi.

 

About the author