Chirurgická oceľ a jej využitie v šperkárstve

Chirurgická oceľ je materiál, ktorý sa v šperkárstve nevyužíva až tak dlho, no o to väčší boom v poslednom období zaznamenala. Je to však nielen moderný materiál, hlavnou prednosťou je totiž jej hypoalergénnosť.

Chirurgická oceľ v šperkárstve

Na výrobu šperkov z chirurgickej ocele sa využíva typ ocele 316L, čo je označenie čistoty ocele. V takto označenom šperku teda nesmie byť badateľný podiel nežiadúcich vedľajších kovov ako nikel či mosadz, prítomné sú iba ich stopové množstvá bez možnosti uvoľnenia. Aj to je záruka, že sú oceľové šperky prijateľné pre všetkých, vrátane alergikov, ktorým šperky vyrobené z iných kovov ako striebro alebo biele zlato s prímesou niklu nerobia dobre.

Naviac je to kov, ktorý nekoroduje, čo je ďalšia nesporná výhoda chirurgickej ocele.

Dámske prstienky aj náramky z chirurgickej ocele majú zvyčajne svetlo až tmavo sivú, tzv. oceľovú farbu, pričom jednotlivé odtiene sa môžu odlišovať úpravou šperku, záleží od toho, či je šperk brúsený alebo leštený.

Oceľové šperky

Šperky vyrobené z chirurgickej ocele sú bez preháňania vhodné pre každého bez ohľadu na vek či pohlavie. Áno, oceľové náramky aj retiazky milujú i muži, ktorým vyhovuje priaznivá cena a tiež nenáročná údržba šperkov z ocele. Matné aj veľmi lesklé, chirurgická oceľ a šperky z nej zhotovené má mnoho podôb.

Taktiež sa často kombinujú s inými materiálmi ako guma, koža, prípadne s polodrahokamami.

Toto všetko v spojení s dlhou životnosťou a stálosťou farby robí z oceľových šperkov hit, ktorý len tak z módy nevyjde.

Starostlivosť o šperky z chirurgickej ocele

A ako sa starať o oceľové šperky? Ďalšia dobrá správa – nijako špeciálne. Keďže neoxidujú, celkom postačí dávať si pozor na to, aby sme ich nepoškodili mechanicky, prípadne chemicky. Najmä v prípade, ak má oceľový šperk vsadené aj nejaké kamienky, je treba byť opatrný. Odporúča sa preto s takýmito šperkami nekúpať, neumývať s nimi riad alebo vykonávať práce, pri ktorých by sa mohol šperk poškriabať či poškodiť.

 

About the author